Mąka kokosowa - mąka o niskim indeksie glikemicznym - Diet&Fit

Pod względem technicznym mąka kokosowa mąką nie jest. Nie zawiera bowiem zbóż i produkowana jest z czystego miąższu kokosowego. To produkt bogaty w błonnik. Pod tym względem znacznie przewyższą tradycyjną mąkę pszenną.  W większości jest to błonnik nierozpuszczalny, który wzmaga uczucie sytości. Tym samym powoduje sprawniejsze funkcjonowanie układu pokarmowego. Poza tym mąka kokosowa wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Zawiera niewiele węglowodanów, ale sporo białka roślinnego. Wchodzące w jej skład tłuszcze MCT są lekkostrawne i dostarczają organizmowi sporo cennej energii. Posiadają właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Mąka kokosowa – charakterystyka

Mąka kokosowa to nic innego jak zmielone, odtłuszczona i odwodniona postać miąższu kokosowego. Nie można zastępować jej wiórkami czy płatkami kokosowymi z uwagi na różny poziom zawartości w nich wody oraz tłuszczu.

Mąka kokosowa to produkt bezglutenowy, który spożywać można również na surowo. Podobnie jest zresztą w przypadku mąk z orzechów i nasion, a więc mąki słonecznikowej czy dyniowej. Tym samym mąka kokosowa stanowi doskonałą bazę do wegańskich i bezglutenowych deserów, które nie wymagają obróbki cieplnej. Mąka kokosowa to podstawowy składnik diety paleo. Sięgają po nią osoby chore na celiakię oraz cierpiące z powodu nadwrażliwości na gluten. To produkt odpowiedni dla wegan i diabetyków.

Mąka kokosowa

Do czego używa się mąki kokosowej, a do czego nie należy jej wykorzystywać?

Mąka kokosowa to produkt, który może się bardzo przydać w kuchni. Trzeba jednak wiedzieć, jak go wykorzystywać. Mąka kokosowa nie nadaje się na przykład do naleśników oraz innych potraw, które bazują na mące,  a więc zawierają jej sporo. Mąka kokosowa nie sprawdza się w przypadku dań opartych z zasady na mące pszennej. Z samej mąki kokosowej nie można upiec dobrego chleba czy bułki, wykonać naleśników czy ciasta. Potrzebne są dodatki również innych mąk. O czym więc należy pamiętać, kupując do domu mąkę kokosową?

Mąka kokosowa sprawdza się dobrze podczas przygotowywania niewielkich placków i omletów, gdzie ilość mąki w stosunku do innych składników jest niewielka. Z mąki kokosowej często piecze się niewielkich rozmiarów muffinki i babeczki oraz ciasteczka. Mąkę kokosową można wymieszać z mąką jaglaną, kasztanową czy pszenną. Przygotować z niej można bezglutenową kruszonkę do deseru czy panierkę do ryby. Ponadto mąka kokosowa stanowi idealny dodatek do jogurtów, owsianek, koktajli, musli, smoothies, sosów, sałatek i wielu innych deserów domowej roboty.

Ile kosztuje mąka kokosowa?

Mąka kokosowa to produkt wciąż dość drogi. Za jeden kilogram mąki kokosowej najczęściej trzeba zapłacić minimum 20 złotych. Jednak równie dobrze przygotować można ją w domu na skutek mielenia wiórków kokosowych. Jeśli takiej możliwości nie ma, a cena okazuje się być zaporowa, zawsze mąkę kokosową mieszać można z innymi rodzajami mąk. Stanowi ona wówczas uzupełnienie w kuchni, dodatek zmieniający smak dań. Nadaje ona potrawom ciekawy, kokosowy posmak.